Çağın hastalığı obezite, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda ortaya çıkmaktadır. Özellikle hazır gıdalar ile beslenen, asitli içeceklerden tüketen kişilerde görülen hastalık, günümüzde çocukları dahi etkisi altına almıştır. Kilo; birçok hastalığa karşı vücudu dirençsiz bırakan ve kişinin görüntüsünden dolayı psikolojisinin bozulmasına sebep olan bir etmendir. Obezite’den ve daha birçok hastalıktan korunmak için sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Hangi gıdayı ne kadar tüketmesi gerektiğini bilen insanlar, hayatı daha sağlıklı, enerjik ve mutlu yaşayacaktır. Günlük alınması gereken gıdalar ise belli oranda protein, vitamin, mineral, yağ ve karbonhidrat içermelidir. Ancak gereğinden fazla karbonhidrat ve yağ içeren gıdalardan almak, kısa süre içinde kiloya, tansiyon ve kolesterol gibi hastalıkların ortaya çıkmasına yol açacaktır. Protein ağırlıklı beslenme listesi ise karaciğeri yoracak ve böbreklerin düzenini bozacaktır. Bu sebeple her besinden ama gerektiği kadar tüketmek önemlidir. Peki, sağlıklı beslenme listesi nasıl olmalıdır?
Günlük Beslenme Listesinde Protein Olmalıdır
Dengeli beslenme listesinde sabah kahvaltısı çok önemlidir. Her sabah bir adet yumurta, bir dilim peynir, 3-4 zeytin ve 1-2 dilim tam tahıllı ekmek bulunmalıdır. Hazırlanan bu kahvaltı dahi günlük alınması gereken protein miktarını dengeleyebilecektir. Yine öğle ve akşam yemeklerinde balık veya tavuk eti yenilmelidir.
Günlük Beslenme Listesinde Vitamin Olmalıdır
Mevsim meyve ve sebzelerinde bol miktarda bulunan vitamin, her gün mutlaka beslenme listesine katılmalıdır. Öğle ve akşam yemeklerinin yanında yapılan salatalar ve öğün aralarında yenilen bir adet meyve, günlük vitamin ihtiyacını karşılayacaktır.
Günlük Beslenme Listesinde Su Olmalıdır
Vücut ağırlığının büyük bölümünü oluşturan su her gün iki litre içilmeli ve enerjik yaşamak için bitki çaylarından 1-2 bardak tüketilmelidir. Özellikle yeşil çay, adaçayı gibi çaylar, bol enerji ve hastalıklardan korunma için önerilmektedir.
Günlük Beslenme Listesinde Karbonhidratlar Ve yağ Az Oranda Olmalıdır
Tüketilen her besinde az veya çok bulunan karbonhidrat ve yağ, sınırlı tüketilmesi gereken besinler arasındadır. Fazlası kısa süre içinde kilo yapacaktır. Yine tuz ve şeker tüketimi sınırlanmalı, unlu gıdalarda tam tahıllı undan yapılmış olanlara ağırlık verilmelidir.