Burun tıkanıklığı, kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkiler ve hayat kalitesini düşürür. Çoğunlukla; soğuk algınlığı, nezle, grip gibi rahatsızlıklardan kaynaklanır. Burun tıkanıklığının diğer bir sebebi; iki burun deliğinin arasından geçen kemiğin, simetrik durmamasıdır. Simetrik olmayan burun kemiği; burun deliklerinden birinin, diğerinden geniş olmasına sebep olur ve kişi rahat nefes alamaz. Diğer bir sebep ise; soğuk havaların başlamasıyla birlikte, mikrobik hastalıklardan dolayı, burun akıntısının, kişinin burun deliklerini tıkamasıdır. Alerjik hastalıkların çok olması nedeniyle de burun tıkanıklıkları meydana gelir. Sağlıklı bir vücut ve sağlıklı bir solunum için burundan nefes alıp vermek gerekir. Nefes alıp verme sırasında burun; havanın filtre edilmesini, nemlendirilmesini ve ısıtılmasını sağlar.
Burun Tıkanıklığı Kişiyi Nasıl Etkiler?
Burun tıkanıklığı, zamanında tedavi edilmez ise, ileri derecede sağlık problemlerine sebep olabilir. Burun tıkanıklığı olan kişilerde aşağıda belirtilen rahatsızlıklar görülür:
- Uyku bozukluğu ve horlama
- Ses kalitesinde bozulma ve burundan konuşma
- Sabahları ağız kuruluğu
- Devamlı ağızdan solunum yapma
- Tekrarlayan boğaz enfeksiyonları
- Cinsel fonksiyon bozuklukları
- Baş ağrısı
- Orta kulak iltihabı
- Çocuklarda geceleri altını ıslatma
Burun Tıkanıklığına Doğal Çözümler
Burun tıkanıklığında, öncelikle burun spreylerine başvurulur. Spreylerin uzun süre kullanılması sonucunda, bağımlılık yapması mümkündür. Bu dönemde, sigara azaltılmalı veya tamamen bırakılmalı, sıcak çorbalar, bitki çayları, C vitamini ve bol su tüketilmelidir.
Burun tıkanıklığına yardımcı olacak çözümler:
- Tuzlu karbonatlı su: Bir çay bardağı su kaynatılıp, ılık haldeyken içine yarım tatlı kaşığı kaya tuzu ve yarım tatlı kaşığı karbonat eklenmelidir. Bu karışım, gün içerisinde ve özellikle gece yatmadan önce buruna çekilir.
- Papatya suyu: Bir avuç papatyayı yıkadıktan sonra, üzerine kaynamış su konur. Papatya suyu, ılık haldeyken buruna şırınga ile sıkılır.
- Nemli oda: Burun tıkanıklıklarında, odanın nemli olması gerekir. Büyük bir kaba, sıcak su konur ve odada uygun bir köşeye yerleştirilir.
- Sıcak Havlu: Havlu yüzünüzü yakmayacak şekilde sıcak su ile ıslatılır. Fazla su sıkıldıktan sonra, burun ve ağız açık kalacak şekilde, yüzde bekletilir.